Przepisy Dopasowane do Twojego Planu
Propozycje posiłków dostosowanych do każdej fazy.
FAZA 1
FAZA 2
FAZA 3
FAZA 4
Przepisy na Tydzień 1-3 (2200 kcal)
Śniadanie: Omlet z Warzywami (720 kcal)
Obiad: Łosoś z Batatami (800 kcal)
Kolacja: Indyk z Kaszą (680 kcal)
Omlet z Warzywami i Awokado
720 kcal
45g białka
43g tłuszczu
40g węgl.
Składniki:
- 5 szt. całych jaj (300g) 400 kcal, 30g białka, 30g tłuszczu, 0g węgl.
- 1/2 szt. awokado (75g) 120 kcal, 1.5g białka, 11g tłuszczu, 6g węgl.
- 1 kromka chleba pełnoziarnistego (40g) 100 kcal, 4g białka, 1g tłuszczu, 19g węgl.
- 100g mieszanki warzyw (papryka, cebula, pomidory) 30 kcal, 1.5g białka, 0g tłuszczu, 7g węgl.
- 30g sera feta 75 kcal, 4g białka, 6g tłuszczu, 1g węgl.
- 5g oliwy z oliwek 45 kcal, 0g białka, 5g tłuszczu, 0g węgl.
- 5g świeżych ziół (bazylia, szczypiorek) 5 kcal, 0.5g białka, 0g tłuszczu, 1g węgl.
Przygotowanie:
- Jajka rozbij do miski, dodaj sól, pieprz i roztrzep widelcem.
- Warzywa umyj i pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę (jeśli używasz).
- Dodaj pozostałe warzywa i smaż przez 2-3 minuty.
- Wlej roztrzepane jajka i delikatnie mieszaj, pozwalając im się ściąć od spodu.
- Gdy omlet będzie prawie ścięty, posyp go pokruszonym serem feta.
- Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, pokrój miąższ w kostkę lub plasterki.
- Złóż omlet na pół i przełóż na talerz.
- Udekoruj awokado i posiekanymi ziołami.
- Podawaj z kromką chleba pełnoziarnistego.
Wskazówki:
- Możesz przygotować warzywa wieczorem, aby rano szybciej zrobić omlet.
- Dla bardziej puszystego omletu, możesz dodać 1 łyżkę wody do jajek przed roztrzepaniem.
- Zamiast fety możesz użyć chudego twarogu, ale skoryguj ilość, aby zachować wartości odżywcze.
Łosoś Pieczony z Batatami i Szparagami
800 kcal
56g białka
40g tłuszczu
52g węgl.
Składniki:
- 200g filetu z łososia 420 kcal, 46g białka, 24g tłuszczu, 0g węgl.
- 250g batatów 250 kcal, 5g białka, 0g tłuszczu, 50g węgl.
- 200g szparagów 40 kcal, 4g białka, 0g tłuszczu, 2g węgl.
- 10g oliwy z oliwek 90 kcal, 0g białka, 10g tłuszczu, 0g węgl.
- 2 ząbki czosnku 8 kcal, 0g białka, 0g tłuszczu, 2g węgl.
- 10g świeżych ziół (koper, tymianek) 7 kcal, 1g białka, 0g tłuszczu, 1g węgl.
- 1/2 cytryny 15 kcal, 0g białka, 0g tłuszczu, 5g węgl.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Bataty obierz i pokrój w kostkę o boku około 2 cm.
- Wymieszaj bataty z 5g oliwy, solą i pieprzem, rozłóż na blasze do pieczenia.
- Piecz bataty przez 15 minut.
- W międzyczasie przygotuj łososia - osusz go papierowym ręcznikiem, natrzyj solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końce. Wymieszaj z pozostałą oliwą, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem.
- Po 15 minutach pieczenia batatów, dodaj na blachę łososia i szparagi.
- Piecz wszystko razem przez kolejne 12-15 minut, aż łosoś będzie gotowy, a warzywa miękkie.
- Przed podaniem posyp świeżymi ziołami i skrop sokiem z pozostałej połówki cytryny.
Wskazówki:
- Szparagi możesz zastąpić brokułem lub fasolką szparagową, zachowując podobne wartości odżywcze.
- Jeśli lubisz ostre smaki, możesz dodać odrobinę chili do przypraw.
- Sprawdzaj łososia podczas pieczenia - najlepszy jest, gdy w środku pozostaje lekko różowy.
Indyk z Kaszą Gryczaną i Warzywami
680 kcal
70g białka
18g tłuszczu
65g węgl.
Składniki:
- 200g piersi z indyka 330 kcal, 66g białka, 5g tłuszczu, 0g węgl.
- 70g kaszy gryczanej (suchej) 245 kcal, 9g białka, 2g tłuszczu, 50g węgl.
- 200g mieszanki warzyw (marchew, cukinia, papryka) 70 kcal, 3g białka, 0g tłuszczu, 15g węgl.
- 10g oleju rzepakowego 90 kcal, 0g białka, 10g tłuszczu, 0g węgl.
- 1 ząbek czosnku 4 kcal, 0g białka, 0g tłuszczu, 1g węgl.
- 10g przypraw (tymianek, rozmaryn, kurkuma) 25 kcal, 1g białka, 1g tłuszczu, 5g węgl.
Przygotowanie:
- Kaszę gryczaną przepłucz na sitku i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pierś z indyka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę.
- Warzywa umyj i pokrój w podobnej wielkości kawałki.
- W misce wymieszaj indyka z przyprawami i połową oleju.
- Na patelni rozgrzej pozostały olej, dodaj posiekany czosnek i zeszklij.
- Dodaj zamarynowanego indyka i smaż na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż będzie prawie gotowy.
- Dodaj warzywa i smaż kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Dodaj ugotowaną kaszę, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, podgrzewaj jeszcze przez 2-3 minuty.
- Podawaj gorące, możesz posypać świeżymi ziołami.
Wskazówki:
- Kaszę gryczaną możesz zastąpić komosą ryżową lub ryżem brązowym.
- Danie jest idealne do przygotowania na kilka dni z góry - dobrze się przechowuje w lodówce.
- Dla bardziej intensywnego smaku możesz dodać pieprz cayenne lub płatki chili.
Przepisy na Tydzień 4-6 (2000 kcal)
Śniadanie: Jogurtowa Misa (650 kcal)
Obiad: Kurczak z Quinoa (750 kcal)
Kolacja: Sałatka z Tuńczykiem (600 kcal)
Misa Jogurtowa z Owocami i Orzechami
650 kcal
40g białka
30g tłuszczu
55g węgl.
Składniki:
- 250g jogurtu greckiego 2% 225 kcal, 30g białka, 5g tłuszczu, 10g węgl.
- 30g odżywki białkowej (opcjonalnie) 120 kcal, 25g białka, 1.5g tłuszczu, 3g węgl.
- 30g płatków owsianych 111 kcal, 4g białka, 2g tłuszczu, 20g węgl.
- 20g mieszanki orzechów (migdały, orzechy włoskie) 125 kcal, 5g białka, 12g tłuszczu, 3g węgl.
- 15g nasion chia 75 kcal, 5g białka, 5g tłuszczu, 6g węgl.
- 150g owoców (jagody, maliny, banan) 90 kcal, 1g białka, 0g tłuszczu, 22g węgl.
- 5g miodu (opcjonalnie) 15 kcal, 0g białka, 0g tłuszczu, 4g węgl.
Przygotowanie:
- Jogurt grecki umieść w misce, dodaj odżywkę białkową (jeśli używasz) i wymieszaj na gładką masę.
- Płatki owsiane możesz lekko zblendować lub zostawić w całości.
- Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki.
- Owoce umyj i pokrój na mniejsze kawałki (jeśli potrzeba).
- Na jogurt wyłóż kolejno płatki owsiane, nasiona chia, orzechy i owoce.
- Opcjonalnie całość polej niewielką ilością miodu.
Wskazówki:
- Możesz przygotować bazę z jogurtu i nasion chia wieczorem, a rano dodać pozostałe składniki.
- Zamiast miodu możesz użyć stewii lub całkowicie zrezygnować ze słodzenia.
- Owoce możesz dostosować do sezonu - wiosną i latem wybieraj świeże, zimą mrożone.
Kurczak z Komosą Ryżową i Pieczonymi Warzywami
750 kcal
65g białka
25g tłuszczu
60g węgl.
Składniki:
- 180g piersi z kurczaka 297 kcal, 61g białka, 6.5g tłuszczu, 0g węgl.
- 60g komosy ryżowej (suchej) 222 kcal, 8g białka, 3.5g tłuszczu, 39g węgl.
- 250g mieszanki warzyw (papryka, cebula, cukinia, marchew) 75 kcal, 3g białka, 0g tłuszczu, 18g węgl.
- 15g oliwy z oliwek 135 kcal, 0g białka, 15g tłuszczu, 0g węgl.
- 10g pestek dyni 55 kcal, 3g białka, 5g tłuszczu, 1g węgl.
- 10g przypraw (kurkuma, papryka, zioła prowansalskie) 25 kcal, 1g białka, 1g tłuszczu, 5g węgl.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Komosę ryżową przepłucz dokładnie na sitku i ugotuj zgodnie z instrukcją (zwykle 15-20 minut).
- Pierś z kurczaka umyj, osusz, pokrój w równe kawałki, dopraw solą, pieprzem i wybranymi ziołami.
- Warzywa umyj, pokrój w równe kawałki, wymieszaj z 10g oliwy, solą i pieprzem.
- Warzywa rozłóż na blasze do pieczenia, piecz przez 10 minut.
- Na patelni rozgrzej pozostałe 5g oliwy i smaż kurczaka przez 6-8 minut, aż będzie gotowy.
- Połącz ugotowaną komosę, upieczone warzywa i usmażonego kurczaka.
- Posyp pestkami dyni i podawaj.
Wskazówki:
- Komosę ryżową możesz zastąpić kaszą jaglaną lub bulgur.
- Jeśli masz więcej czasu, możesz upiec kurczaka razem z warzywami (wydłuż czas pieczenia do 25-30 minut).
- Danie świetnie nadaje się do przygotowania na kilka dni - przechowuj w szczelnych pojemnikach w lodówce.
Sałatka z Tuńczykiem, Jajkiem i Awokado
600 kcal
50g białka
35g tłuszczu
25g węgl.
Składniki:
- 160g tuńczyka w wodzie (odsączona waga) 185 kcal, 40g białka, 2g tłuszczu, 0g węgl.
- 2 szt. jajek ugotowanych na twardo 150 kcal, 13g białka, 10g tłuszczu, 1g węgl.
- 1/2 szt. awokado (75g) 120 kcal, 1.5g białka, 11g tłuszczu, 6g węgl.
- 150g mieszanki sałat (rukola, szpinak, roszponka) 30 kcal, 3g białka, 0g tłuszczu, 5g węgl.
- 100g pomidorków koktajlowych 18 kcal, 1g białka, 0g tłuszczu, 4g węgl.
- 1/4 czerwonej cebuli (25g) 10 kcal, 0.5g białka, 0g tłuszczu, 2g węgl.
- 30g oliwek 40 kcal, 0g białka, 4g tłuszczu, 1g węgl.
- 10g oliwy z oliwek 90 kcal, 0g białka, 10g tłuszczu, 0g węgl.
- 1/2 cytryny (sok) 6 kcal, 0g białka, 0g tłuszczu, 2g węgl.
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo (około 8-9 minut od zagotowania), ostudź, obierz i pokrój w ćwiartki.
- Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij widelcem.
- Awokado obierz, usuń pestkę i pokrój w kostkę.
- Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.
- Czerwoną cebulę pokrój w cienkie piórka.
- Oliwki przekrój na połówki.
- Na dużym talerzu lub w misce ułóż umyte i osuszone liście sałaty.
- Na sałacie rozłóż tuńczyka, jajka, awokado, pomidorki, cebulę i oliwki.
- Skrop całość oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
- Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Wskazówki:
- Możesz dodać 1 łyżeczkę musztardy do oliwy i soku z cytryny, aby uzyskać bardziej wyrazisty dressing.
- Jeśli chcesz zwiększyć ilość węglowodanów, dodaj 40g pieczywa pełnoziarnistego lub 40g kaszy quinoa.
- Dla osób, które nie lubią tuńczyka, można go zastąpić 150g gotowanej piersi z kurczaka.
Przepisy na Tydzień 7-9 (1900 kcal)
Śniadanie: Szakszuka (580 kcal)
Obiad: Wołowina z Warzywami (720 kcal)
Kolacja: Kurczak w Sosie Curry (600 kcal)
Szakszuka z Pełnoziarnistym Pieczywem
580 kcal
35g białka
35g tłuszczu
30g węgl.
Składniki:
- 3 szt. jajek 240 kcal, 18g białka, 18g tłuszczu, 0g węgl.
- 200g pomidorów 36 kcal, 2g białka, 0g tłuszczu, 8g węgl.
- 1/2 czerwonej papryki (100g) 30 kcal, 1g białka, 0g tłuszczu, 7g węgl.
- 1/2 cebuli (50g) 20 kcal, 1g białka, 0g tłuszczu, 5g węgl.
- 1 ząbek czosnku 4 kcal, 0g białka, 0g tłuszczu, 1g węgl.
- 30g sera feta 75 kcal, 4g białka, 6g tłuszczu, 1g węgl.
- 10g oliwy z oliwek 90 kcal, 0g białka, 10g tłuszczu, 0g węgl.
- 1 kromka chleba pełnoziarnistego (40g) 100 kcal, 4g białka, 1g tłuszczu, 19g węgl.
- 10g przypraw (papryka słodka, kminek, chili, kolendra) 25 kcal, 1g białka, 1g tłuszczu, 5g węgl.
Przygotowanie:
- Na patelni o średnicy około 24-28 cm rozgrzej oliwę z oliwek.
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni.
- Dodaj posiekany czosnek i smaż przez 30 sekund.
- Paprykę pokrój w kostkę, dodaj na patelnię i smaż przez 3-4 minuty.
- Pomidory pokrój w kostkę (lub użyj pomidorów z puszki), dodaj na patelnię i smaż przez 5-7 minut, aż powstanie gęsty sos.
- Dopraw solą, pieprzem i wybranymi przyprawami (kminek, papryka słodka, odrobina chili).
- Zrób trzy wgłębienia w sosie i wbij do nich jajka.
- Przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut, aż białka się zetną, a żółtka będą nadal płynne (lub według preferencji).
- Posyp pokruszoną fetą i świeżą kolendrą.
- Podawaj z kromką chleba pełnoziarnistego.
Wskazówki:
- Możesz przygotować sos pomidorowy dzień wcześniej, aby rano tylko podgrzać go i dodać jajka.
- Aby zwiększyć zawartość białka, możesz dodać 100g chudego mielonego indyka lub kurczaka do sosu pomidorowego.
- Jeśli nie masz świeżych pomidorów, możesz użyć 200g pomidorów z puszki.
Wołowina z Warzywami i Brązowym Ryżem
720 kcal
60g białka
30g tłuszczu
45g węgl.
Składniki:
- 150g wołowiny (polędwica lub rostbef) 300 kcal, 45g białka, 15g tłuszczu, 0g węgl.
- 50g ryżu brązowego (suchego) 180 kcal, 4g białka, 1.5g tłuszczu, 38g węgl.
- 200g brokułów 70 kcal, 6g białka, 0g tłuszczu, 14g węgl.
- 100g papryki czerwonej 30 kcal, 1g białka, 0g tłuszczu, 7g węgl.
- 50g marchewki 20 kcal, 0.5g białka, 0g tłuszczu, 5g węgl.
- 15g oliwy z oliwek 135 kcal, 0g białka, 15g tłuszczu, 0g węgl.
- 1 ząbek czosnku 4 kcal, 0g białka, 0g tłuszczu, 1g węgl.
- 10g imbiru świeżego 7 kcal, 0.2g białka, 0.1g tłuszczu, 1.5g węgl.
- 5g sosu sojowego (1 łyżeczka) 3 kcal, 0.3g białka, 0g tłuszczu, 0.5g węgl.
Przygotowanie:
- Ryż brązowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zwykle 25-30 minut).
- Wołowinę umyj, osusz i pokrój w cienkie paski. Dopraw solą i pieprzem.
- Brokuł podziel na małe różyczki, marchewkę pokrój w cienkie słupki, paprykę w paski.
- Czosnek i imbir drobno posiekaj.
- Na patelni lub w woku rozgrzej 10g oliwy z oliwek.
- Dodaj czosnek i imbir, smaż przez 30 sekund.
- Dodaj wołowinę i smaż na dużym ogniu przez 2-3 minuty, mieszając.
- Wyjmij mięso i odłóż na bok.
- Na tę samą patelnię dodaj pozostałe 5g oliwy i wszystkie warzywa. Smaż przez 4-5 minut, aż będą miękkie, ale nadal chrupiące.
- Dodaj z powrotem mięso, wlej sos sojowy, wymieszaj i smaż jeszcze przez 1-2 minuty.
- Podawaj z ugotowanym ryżem brązowym.
Wskazówki:
- Aby mięso było bardziej kruche, możesz je zamarynować wcześniej w 1 łyżeczce soku z limonki i 1 łyżeczce sosu sojowego.
- Można dodać odrobinę płatków chili dla ostrzejszego smaku.
- Ryż brązowy można zastąpić ugotowaną kaszą gryczaną lub komosą ryżową.
Kurczak w Lekkim Sosie Curry z Warzywami
600 kcal
55g białka
25g tłuszczu
35g węgl.
Składniki:
- 150g piersi z kurczaka 248 kcal, 51g białka, 5g tłuszczu, 0g węgl.
- 40g ryżu basmati (suchego) 144 kcal, 3g białka, 0.5g tłuszczu, 32g węgl.
- 150g mieszanki warzyw (bakłażan, papryka, cukinia) 45 kcal, 2g białka, 0g tłuszczu, 10g węgl.
- 100g mleka kokosowego light 150 kcal, 1.5g białka, 15g tłuszczu, 3g węgl.
- 1/2 cebuli (50g) 20 kcal, 1g białka, 0g tłuszczu, 5g węgl.
- 1 ząbek czosnku 4 kcal, 0g białka, 0g tłuszczu, 1g węgl.
- 5g oliwy z oliwek 45 kcal, 0g białka, 5g tłuszczu, 0g węgl.
- 10g przypraw (curry, kurkuma, kolendra, kminek) 25 kcal, 1g białka, 1g tłuszczu, 5g węgl.
Przygotowanie:
- Ryż basmati ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę około 2x2 cm.
- Warzywa umyj i pokrój w podobnej wielkości kawałki.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i smaż przez 2-3 minuty do zeszklenia.
- Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 30 sekund.
- Dodaj kurczaka i smaż przez 5 minut, aż się zrumieni.
- Dodaj przyprawy curry, kurkumę, kminek i kolendrę, wymieszaj i smaż przez 1 minutę.
- Dodaj warzywa i smaż przez kolejne 5 minut.
- Wlej mleko kokosowe light, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
- Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, aż sos zgęstnieje, a kurczak będzie w pełni ugotowany.
- Podawaj z ugotowanym ryżem basmati.
Wskazówki:
- Możesz dodać świeżą kolendrę lub szczypiorek przed podaniem dla dodatkowego aromatu.
- Jeśli lubisz ostrzejsze potrawy, dodaj odrobinę płatków chili lub świeżą papryczkę jalapeno.
- Curry możesz przygotować dzień wcześniej - z czasem smaki się lepiej przenikają.
Przepisy na Tydzień 10-12 (1750 kcal)
Śniadanie: Twarożek z Warzywami (500 kcal)
Obiad: Dorsz z Warzywami (650 kcal)
Kolacja: Omlet Białkowy (600 kcal)
Twarożek z Warzywami i Pieczywem Pełnoziarnistym
500 kcal
40g białka
20g tłuszczu
35g węgl.
Składniki:
- 200g twarogu chudego 260 kcal, 40g białka, 4g tłuszczu, 12g węgl.
- 1 kromka chleba pełnoziarnistego (40g) 100 kcal, 4g białka, 1g tłuszczu, 19g węgl.
- 100g ogórka 15 kcal, 1g białka, 0g tłuszczu, 3g węgl.
- 100g pomidora 18 kcal, 1g białka, 0g tłuszczu, 4g węgl.
- 50g rzodkiewki 8 kcal, 0.5g białka, 0g tłuszczu, 2g węgl.
- 30g awokado 48 kcal, 0.6g białka, 4.5g tłuszczu, 2.5g węgl.
- 10g oliwy z oliwek 90 kcal, 0g białka, 10g tłuszczu, 0g węgl.
- 10g nasion (słonecznik, dynia, siemię lniane) 55 kcal, 2g białka, 5g tłuszczu, 1g węgl.
- 10g świeżych ziół (szczypiorek, koperek) 3 kcal, 0.3g białka, 0g tłuszczu, 0.5g węgl.
Przygotowanie:
- Twaróg rozgnieć widelcem w misce.
- Warzywa umyj i osusz. Ogórka, pomidora i rzodkiewkę pokrój w drobną kostkę.
- Awokado przekrój, usuń pestkę, wyjmij miąższ i pokrój w kostkę.
- Dodaj pokrojone warzywa do twarogu, dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj posiekane świeże zioła i wymieszaj.
- Skrop całość oliwą z oliwek i wymieszaj ponownie.
- Posyp mieszanką nasion.
- Podawaj z kromką chleba pełnoziarnistego.
Wskazówki:
- Możesz dodać 1/2 łyżeczki musztardy do twarogu dla bardziej wyrazistego smaku.
- Jeśli nie lubisz surowych warzyw, możesz użyć warzyw pieczonych (np. papryki, cukinii).
- Zamiast chleba możesz użyć 2-3 wafli ryżowych lub kukurydzianych.
Dorsz Pieczony z Warzywami Korzeniowymi
650 kcal
55g białka
25g tłuszczu
45g węgl.
Składniki:
- 200g fileta z dorsza 166 kcal, 40g białka, 1g tłuszczu, 0g węgl.
- 200g warzyw korzeniowych (marchew, pietruszka, seler) 70 kcal, 2g białka, 0g tłuszczu, 16g węgl.
- 150g batatów 150 kcal, 3g białka, 0g tłuszczu, 35g węgl.
- 100g cukinii 17 kcal, 1.5g białka, 0g tłuszczu, 3g węgl.
- 15g oliwy z oliwek 135 kcal, 0g białka, 15g tłuszczu, 0g węgl.
- 1 cytryna (sok i skórka) 12 kcal, 0.5g białka, 0g tłuszczu, 4g węgl.
- 20g migdałów w płatkach 116 kcal, 4g białka, 10g tłuszczu, 4g węgl.
- 10g świeżych ziół (koperek, tymianek) 7 kcal, 0.5g białka, 0g tłuszczu, 1.5g węgl.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Warzywa korzeniowe i bataty obierz i pokrój w kostkę o boku około 1,5-2 cm.
- Cukinię pokrój w półplasterki.
- Wymieszaj wszystkie warzywa z 10g oliwy, solą i pieprzem.
- Rozłóż warzywa na blasze do pieczenia i piecz przez 20 minut.
- W międzyczasie przygotuj rybę - osusz ją papierowym ręcznikiem, dopraw solą i pieprzem.
- Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Wymieszaj pozostałe 5g oliwy ze skórką i sokiem z cytryny oraz posiekanymi ziołami.
- Po 20 minutach pieczenia warzyw, przesuń je na jedną stronę blachy.
- Na drugiej stronie ułóż przygotowanego dorsza.
- Rybę posmaruj mieszanką oliwy, cytryny i ziół.
- Piecz przez kolejne 12-15 minut, aż ryba będzie gotowa (będzie się łatwo rozdzielać widelcem).
- 5 minut przed końcem pieczenia posyp rybę płatkami migdałów.
- Podawaj rybę z pieczonymi warzywami, skropiając całość pozostałym sosem z blachy.
Wskazówki:
- Zamiast dorsza możesz użyć innej białej ryby, np. mintaja, morszczuka lub okonia.
- Jeśli nie masz batatów, możesz je zastąpić zwykłymi ziemniakami, ale zwiększ wtedy ilość innych warzyw, aby utrzymać odpowiednią kaloryczność.
- Płatki migdałów możesz zastąpić posiekanymi orzechami włoskimi lub pestkami dyni.
Omlet Białkowy z Szpinakiem i Fetą
600 kcal
55g białka
35g tłuszczu
20g węgl.
Składniki:
- 2 szt. jajek całych 160 kcal, 12g białka, 12g tłuszczu, 0g węgl.
- 6 szt. białek jaj 102 kcal, 24g białka, 0g tłuszczu, 0g węgl.
- 150g szpinaku świeżego 34 kcal, 4.5g białka, 0g tłuszczu, 5g węgl.
- 50g sera feta 125 kcal, 7g białka, 10g tłuszczu, 1g węgl.
- 50g pomidorów koktajlowych 9 kcal, 0.5g białka, 0g tłuszczu, 2g węgl.
- 1/4 czerwonej cebuli (25g) 10 kcal, 0.5g białka, 0g tłuszczu, 2g węgl.
- 1/2 awokado (75g) 120 kcal, 1.5g białka, 11g tłuszczu, 6g węgl.
- 10g oliwy z oliwek 90 kcal, 0g białka, 10g tłuszczu, 0g węgl.
- 10g nasion (chia, słonecznik) 50 kcal, 2g białka, 4g tłuszczu, 2g węgl.
Przygotowanie:
- Jajka oraz białka jaj wbij do miski i roztrzep widelcem.
- Dodaj sól, pieprz i ewentualnie inne przyprawy (np. suszone zioła).
- Szpinak umyj i osusz.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, a pomidorki koktajlowe na połówki.
- Na patelni rozgrzej 5g oliwy z oliwek i zeszklij cebulę.
- Dodaj szpinak i duś przez 1-2 minuty, aż zwiędnie.
- Przełóż szpinak z cebulą na talerz.
- Na tę samą patelnię (możesz przetrzeć ją papierowym ręcznikiem) wlej pozostałe 5g oliwy.
- Na rozgrzaną patelnię wlej roztrzepane jajka i białka.
- Gdy omlet zacznie się ścinać od spodu, rozłóż równomiernie na nim przygotowany szpinak z cebulą.
- Pokrusz ser feta i posyp równomiernie.
- Przykryj patelnię pokrywką i smaż na małym ogniu przez 3-4 minuty, aż wierzch będzie ścięty, a ser lekko się rozpuści.
- W międzyczasie przygotuj awokado - przekrój na pół, usuń pestkę, wyjmij miąższ łyżką i pokrój w plasterki.
- Złóż omlet na pół i przełóż na talerz.
- Obok ułóż plasterki awokado i połówki pomidorków koktajlowych.
- Całość posyp mieszanką nasion.
Wskazówki:
- Jeśli nie masz czasu na oddzielanie białek od żółtek, możesz użyć gotowej odżywki białkowej: 4 całe jajka + 20g odżywki białkowej rozmieszanej w niewielkiej ilości wody.
- Szpinak można zastąpić rukolą lub młodym jarmużem.
- Ser feta można zastąpić mozzarellą light lub chudym twarogiem.
Podsumowanie Przepisów
Wszystkie przepisy zostały starannie dobrane i dostosowane do kaloryczności odpowiadającej poszczególnym fazom planu. Przepisy są bogate w białko, zdrowe tłuszcze i złożone węglowodany, dostarczając wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Faza | Kaloryczność | Śniadanie | Obiad | Kolacja | Razem |
---|---|---|---|---|---|
Tydzień 1-3 | 2200 kcal | 720 kcal | 800 kcal | 680 kcal | 2200 kcal |
Tydzień 4-6 | 2000 kcal | 650 kcal | 750 kcal | 600 kcal | 2000 kcal |
Tydzień 7-9 | 1900 kcal | 580 kcal | 720 kcal | 600 kcal | 1900 kcal |
Tydzień 10-12 | 1750 kcal | 500 kcal | 650 kcal | 600 kcal | 1750 kcal |
Wskazówki dotyczące przepisów
- Rotacja przepisów - Możesz wymieniać przepisy między sobą w ramach tej samej fazy, zachowując kaloryczność.
- Modyfikacje - Składniki możesz zastępować równoważnymi pod względem wartości odżywczych.
- Przygotowanie z wyprzedzeniem - Większość dań można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
- Przyprawy - Eksperymentuj z przyprawami, aby urozmaicić smak posiłków bez zwiększania kaloryczności.
- Warzywa - W każdej fazie możesz dodawać więcej warzyw niskoskrobiowych (np. sałata, ogórek, papryka), gdyż zawierają niewiele kalorii, a dostarczają błonnika i mikroelementów.