Przepisy Dopasowane do Twojego Planu

Propozycje posiłków dostosowanych do każdej fazy.

FAZA 1
FAZA 2
FAZA 3
FAZA 4

Przepisy na Tydzień 1-3 (2200 kcal)

Śniadanie: Omlet z Warzywami (720 kcal)
Obiad: Łosoś z Batatami (800 kcal)
Kolacja: Indyk z Kaszą (680 kcal)

Omlet z Warzywami i Awokado

720 kcal 45g białka 43g tłuszczu 40g węgl.

Składniki:

  • 5 szt. całych jaj (300g) 400 kcal, 30g białka, 30g tłuszczu, 0g węgl.
  • 1/2 szt. awokado (75g) 120 kcal, 1.5g białka, 11g tłuszczu, 6g węgl.
  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego (40g) 100 kcal, 4g białka, 1g tłuszczu, 19g węgl.
  • 100g mieszanki warzyw (papryka, cebula, pomidory) 30 kcal, 1.5g białka, 0g tłuszczu, 7g węgl.
  • 30g sera feta 75 kcal, 4g białka, 6g tłuszczu, 1g węgl.
  • 5g oliwy z oliwek 45 kcal, 0g białka, 5g tłuszczu, 0g węgl.
  • 5g świeżych ziół (bazylia, szczypiorek) 5 kcal, 0.5g białka, 0g tłuszczu, 1g węgl.

Przygotowanie:

  1. Jajka rozbij do miski, dodaj sól, pieprz i roztrzep widelcem.
  2. Warzywa umyj i pokrój w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę (jeśli używasz).
  4. Dodaj pozostałe warzywa i smaż przez 2-3 minuty.
  5. Wlej roztrzepane jajka i delikatnie mieszaj, pozwalając im się ściąć od spodu.
  6. Gdy omlet będzie prawie ścięty, posyp go pokruszonym serem feta.
  7. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, pokrój miąższ w kostkę lub plasterki.
  8. Złóż omlet na pół i przełóż na talerz.
  9. Udekoruj awokado i posiekanymi ziołami.
  10. Podawaj z kromką chleba pełnoziarnistego.

Wskazówki:

  • Możesz przygotować warzywa wieczorem, aby rano szybciej zrobić omlet.
  • Dla bardziej puszystego omletu, możesz dodać 1 łyżkę wody do jajek przed roztrzepaniem.
  • Zamiast fety możesz użyć chudego twarogu, ale skoryguj ilość, aby zachować wartości odżywcze.

Podsumowanie Przepisów

Wszystkie przepisy zostały starannie dobrane i dostosowane do kaloryczności odpowiadającej poszczególnym fazom planu. Przepisy są bogate w białko, zdrowe tłuszcze i złożone węglowodany, dostarczając wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Faza Kaloryczność Śniadanie Obiad Kolacja Razem
Tydzień 1-3 2200 kcal 720 kcal 800 kcal 680 kcal 2200 kcal
Tydzień 4-6 2000 kcal 650 kcal 750 kcal 600 kcal 2000 kcal
Tydzień 7-9 1900 kcal 580 kcal 720 kcal 600 kcal 1900 kcal
Tydzień 10-12 1750 kcal 500 kcal 650 kcal 600 kcal 1750 kcal

Wskazówki dotyczące przepisów

  • Rotacja przepisów - Możesz wymieniać przepisy między sobą w ramach tej samej fazy, zachowując kaloryczność.
  • Modyfikacje - Składniki możesz zastępować równoważnymi pod względem wartości odżywczych.
  • Przygotowanie z wyprzedzeniem - Większość dań można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
  • Przyprawy - Eksperymentuj z przyprawami, aby urozmaicić smak posiłków bez zwiększania kaloryczności.
  • Warzywa - W każdej fazie możesz dodawać więcej warzyw niskoskrobiowych (np. sałata, ogórek, papryka), gdyż zawierają niewiele kalorii, a dostarczają błonnika i mikroelementów.