12-tygodniowy Plan Transformacji - Roman Wrobel

12-tygodniowy Plan Transformacji

Data rozpoczęcia
23.06.2025
Data zakończenia
14.09.2025
Pozostało do końca planu:
-- dni
:
-- godz
:
-- min
:
-- sek

Dane Klienta

RW
Imię i nazwisko:
Roman Wrobel
Wiek:
48 lat
Płeć:
Mężczyzna
Wzrost:
186 cm
Waga początkowa:
119 kg
BMI:
34,4 (otyłość I stopnia)
Cel:
Redukcja tkanki tłuszczowej
Aktywność początkowa:
Wysoka (2x w tygodniu siłownia)
Problemy zdrowotne:
Zastawka mechaniczna serca, terapia warfaryną (Marevan)
Dieta aktualna:
Brak specjalnej diety
Cel dodatkowy:
Poprawa jakości snu, redukcja stresu, poprawa postawy

Obliczenia Metaboliczne

Podstawowa Przemiana Materii (PPM)

PPM = (10 × 119) + (6,25 × 186) - (5 × 48) + 5
Krok 1: 10 × 119 = 1190
Krok 2: 6,25 × 186 = 1162,5
Krok 3: 5 × 48 = 240
Krok 4: 1190 + 1162,5 - 240 + 5 = 2117,5
PPM = 2117,5 kcal

Całkowita Przemiana Materii (CPM)

CPM = PPM × Współczynnik Aktywności Fizycznej (WAF)
PPM: 2117,5 kcal
WAF (wysoka aktywność): 1,6
Obliczenie: 2117,5 × 1,6 = 3388
CPM = 3388 kcal

Plan Kaloryczny

Początkowe kalorie z deficytem 15%, stopniowa redukcja
Początkowe kalorie: 2880 kcal
Stopniowa redukcja do 2700, 2550 i 2400 kcal co 3 tygodnie

Plan Działania na 12 Tygodni

Tydzień 1-3
Adaptacja

Dieta

  • 2880 kcal dziennie
  • 238g białka (33%), 96g tłuszczu (30%), 270g węglowodanów (37%)
  • 3 zbilansowane posiłki dziennie
  • Stała, umiarkowana ilość produktów zawierających witaminę K

Aktywność

  • 3 treningi siłowe w tygodniu (po 60-75 min)
  • 6000 kroków dziennie
  • Stretching po każdym treningu (10-15 minut)

Styl życia

  • Techniki redukcji stresu (medytacja 10 min dziennie)
  • Higiena snu - stałe pory snu
  • 2,5-3+ litry wody dziennie

Oczekiwane rezultaty:

  • Redukcja wagi: 2-3 kg
  • Adaptacja organizmu do nowego reżimu treningowego
  • Poprawa jakości snu
  • Stabilizacja INR przy wprowadzeniu nowej diety
Tydzień 4-6
Rozwój

Dieta

  • 2700 kcal dziennie
  • 238g białka (35%), 90g tłuszczu (30%), 236g węglowodanów (35%)
  • Kontynuacja 3 posiłków dziennie
  • Utrzymanie stałego poziomu witaminy K w diecie

Aktywność

  • 3 treningi siłowe w tygodniu (intensyfikacja)
  • 7000 kroków dziennie
  • Dodanie elementów treningu posturalnego

Styl życia

  • Monitoring jakości snu
  • Regularne techniki relaksacyjne
  • Kontrola INR co 2 tygodnie

Oczekiwane rezultaty:

  • Redukcja wagi: kolejne 2-3 kg
  • Poprawa kondycji sercowo-naczyniowej
  • Widoczne zmiany w kompozycji ciała
  • Dalsza poprawa postawy ciała
Tydzień 7-9
Intensyfikacja

Dieta

  • 2550 kcal dziennie
  • 238g białka (37%), 85g tłuszczu (30%), 207g węglowodanów (33%)
  • Utrzymanie 3 posiłków dziennie
  • Stałe monitorowanie spożycia witaminy K

Aktywność

  • 3 treningi siłowe z elementami treningu obwodowego
  • 8000 kroków dziennie
  • Zwiększenie intensywności treningów posturalnych

Styl życia

  • Techniki pogłębionej relaksacji
  • Trening oddechowy przed snem
  • Kontrola parametrów zdrowotnych

Oczekiwane rezultaty:

  • Redukcja wagi: kolejne 2-3 kg
  • Znacznie lepsza kondycja fizyczna
  • Wyraźna poprawa sylwetki i postawy ciała
  • Stabilizacja jakości snu
Tydzień 10-12
Finalizacja

Dieta

  • 2400 kcal dziennie
  • 238g białka (40%), 80g tłuszczu (30%), 178g węglowodanów (30%)
  • Utrzymanie 3 posiłków dziennie
  • Planowanie długoterminowej strategii żywieniowej

Aktywność

  • 3 kompleksowe treningi siłowo-metaboliczne
  • 9000-10000 kroków dziennie
  • Planowanie długoterminowej strategii treningowej

Styl życia

  • Utrwalanie nawyków redukujących stres
  • Kompleksowy monitoring zdrowia
  • Planowanie następnych kroków

Oczekiwane rezultaty:

  • Redukcja wagi: kolejne 2-3 kg
  • Całkowita oczekiwana redukcja: 8-12 kg
  • Znaczne zmniejszenie obwodu talii
  • Wyraźna poprawa postawy ciała
  • Ustabilizowane nowe nawyki żywieniowe i treningowe

Monitorowanie Postępów

Waga

Ważenie 1x w tygodniu (rano, na czczo)

Zdjęcia

Robienie zdjęć co 2 tygodnie

Pomiary

Pomiary ciała (talia, biodra, klatka) co 2 tygodnie

Parametry zdrowotne

Regularne badanie INR, monitoring energii i snu

Specjalne Zalecenia Zdrowotne

Marevan (Warfaryna)

Ze względu na przyjmowanie leku przeciwzakrzepowego, dieta została starannie zrównoważona pod kątem zawartości witaminy K. Kluczowe jest utrzymanie stałego, przewidywalnego spożycia tej witaminy w codziennej diecie.

  • Nie wprowadzaj drastycznych zmian w diecie bez konsultacji
  • Utrzymuj stałe ilości zielonych warzyw w diecie
  • Regularne monitorowanie wskaźnika INR
  • Kontynuuj przyjmowanie leku zgodnie z zaleceniami kardiologa

Intensywność Treningowa

Plan treningowy został dostosowany do Twojego stanu zdrowia, uwzględniając zastawkę mechaniczną serca.

  • Monitorowanie tętna podczas treningów (max 65-75% rezerwy tętna)
  • Unikanie ćwiczeń o bardzo wysokiej intensywności
  • Progresja obciążeń będzie stopniowa i kontrolowana
  • Wydłużone okresy rozgrzewki (min. 10 minut)

Wskazówki Żywieniowe

Dieta została zoptymalizowana pod kątem redukcji tkanki tłuszczowej przy jednoczesnym zachowaniu bezpieczeństwa zdrowotnego.

  • Ograniczenie produktów wysokoprzetworzonych
  • Stała ilość produktów zawierających witaminę K
  • Wyższe spożycie białka (2g/kg masy ciała) dla zachowania masy mięśniowej
  • Zwiększenie spożycia kwasów omega-3 (z umiarkowanym spożyciem tłustych ryb)

Suplementacja

Zalecana suplementacja została dobrana tak, aby nie kolidowała z lekiem Marevan.

  • Witamina D3: 2000 IU dziennie (po konsultacji z lekarzem)
  • Magnez: 300-400 mg dziennie (forma cytrynianu)
  • Cynk: 15 mg dziennie
  • Unikaj suplementów zawierających witaminę K, miłorząb, żeń-szeń, dziurawiec

3-Dniowy Przykładowy Plan Posiłków

Poniżej znajdziesz przykładowy 3-dniowy plan żywieniowy dostosowany do Twoich potrzeb. Dieta uwzględnia zrównoważone i stałe spożycie witaminy K, aby zapewnić bezpieczeństwo przy przyjmowaniu leku Marevan. Wszystkie posiłki zostały zbilansowane, aby zapewnić odpowiednią ilość białka (2g/kg masy ciała), kontrolować spożycie węglowodanów i tłuszczów, a jednocześnie zapewnić smaczne i satysfakcjonujące posiłki.

Dzień 1

2885 kcal
238g Białko
96g Tłuszcz
270g Węglowodany
80μg Witamina K

Śniadanie

7:00 - 8:00
960 kcal
Omlet jajeczny z indykiem i pieczywem razowym
  • 5 jaja całe (300g)
  • 80g pierś z indyka, gotowana
  • 15g oliwa z oliwek
  • 100g chleb razowy
  • 15g masło
  • 50g pomidor
  • 5g szczypiorek (mała ilość)
Sposób przygotowania:

Jajka roztrzep w misce, dodaj pokrojoną w kostkę gotowaną pierś z indyka. Rozgrzej oliwę na patelni, wlej masę jajeczną i smaż na małym ogniu, aż się zetnie. Podawaj z pieczywem posmarowanym masłem, plasterkami pomidora i odrobiną szczypiorku.

Pomidor i szczypiorek zawierają niewielką ilość witaminy K, która jest już uwzględniona w dziennym bilansie.

Obiad

13:00 - 14:00
1050 kcal
Dorsz z pieczonymi ziemniakami i marchewką
  • 250g filet z dorsza
  • 250g ziemniaki
  • 150g marchew
  • 15g oliwa z oliwek
  • 10g masło klarowane
  • 5g koperek (mała ilość)
  • Przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny
Sposób przygotowania:

Filet z dorsza skrop sokiem z cytryny, posól i popieprz. Piecz w piekarniku w 180°C przez 20 minut. Ziemniaki obierz, pokrój w ćwiartki, skrop oliwą i piecz do miękkości. Marchewkę ugotuj na parze i podaj z masłem klarowanym i odrobiną koperku.

Marchew zawiera niewielką ilość witaminy K, koperek dozowany w małej ilości.

Kolacja

19:00 - 20:00
875 kcal
Kurczak z ryżem i mieszanką warzyw
  • 200g pierś z kurczaka
  • 100g ryż brązowy (waga przed ugotowaniem)
  • 100g kalafior
  • 70g papryka czerwona
  • 15g oliwa z oliwek
  • 20g ser feta
  • Przyprawy: czosnek, rozmaryn, oregano
Sposób przygotowania:

Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw i usmaż na oliwie. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Kalafior i paprykę podduś na patelni. Wszystkie składniki połącz, dopraw i posyp pokruszonym serem feta.

Kalafior zawiera umiarkowaną ilość witaminy K - porcja dostosowana do dziennego limitu.

Dzień 2

2880 kcal
238g Białko
96g Tłuszcz
270g Węglowodany
80μg Witamina K

Śniadanie

7:00 - 8:00
965 kcal
Jogurt grecki z owocami i orzechami
  • 300g jogurt grecki (pełnotłusty)
  • 50g odżywka białkowa (whey)
  • 100g płatki owsiane
  • 100g borówki amerykańskie
  • 20g miód
  • 30g orzechy włoskie
Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Wymieszaj jogurt z odżywką białkową. Połącz wszystkie składniki w misce, posyp pokruszonymi orzechami i polej miodem.

Orzechy włoskie zawierają umiarkowaną ilość witaminy K - porcja dobrana optymalnie.

Obiad

13:00 - 14:00
1045 kcal
Polędwiczka wieprzowa z kaszą gryczaną
  • 200g polędwiczka wieprzowa
  • 100g kasza gryczana (waga przed ugotowaniem)
  • 150g buraki gotowane
  • 50g ogórek kiszony
  • 15g olej rzepakowy
  • 15g masło klarowane
  • Przyprawy: czosnek, majeranek, tymianek
Sposób przygotowania:

Polędwiczkę dopraw, obsmaż na maśle klarowanym i dopiecz w piekarniku (180°C, 15-20 min). Kaszę ugotuj według instrukcji. Buraki pokrój w kostkę i podduś na patelni z odrobiną oleju. Podawaj z ogórkiem kiszonym.

Buraki zawierają małą ilość witaminy K, bezpieczne w diecie przy lekach przeciwzakrzepowych.

Kolacja

19:00 - 20:00
870 kcal
Omlet z pieczarkami i szynką
  • 4 jaja całe (240g)
  • 100g szynka drobiowa
  • 150g pieczarki
  • 50g cebula
  • 100g bataty
  • 20g ser żółty
  • 15g masło klarowane
  • Przyprawy: pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:

Pieczarki i cebulę pokrój i podsmaż na maśle. Bataty ugotuj i pokrój w kostkę. Jajka roztrzep, dodaj pokrojoną szynkę, podsmażone pieczarki i bataty. Wylej na patelnię, posyp startym serem i przykryj. Smaż na małym ogniu do ścięcia jajek.

Pieczarki zawierają minimalną ilość witaminy K, bezpieczne w diecie.

Dzień 3

2882 kcal
238g Białko
96g Tłuszcz
270g Węglowodany
80μg Witamina K

Śniadanie

7:00 - 8:00
955 kcal
Kanapki z twarożkiem i wędzonym łososiem
  • 150g twaróg półtłusty
  • 100g łosoś wędzony
  • 150g chleb pełnoziarnisty
  • 50g awokado
  • 50g ogórek
  • 10g szczypiorek (mała ilość)
  • 15g oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:

Twaróg rozgnieć widelcem, dopraw pieprzem i drobno posiekanym szczypiorkiem. Posmaruj pieczywo twarożkiem, ułóż plastry łososia, awokado i ogórka. Skrop oliwą.

Awokado zawiera umiarkowaną ilość witaminy K - porcja kontrolowana. Szczypiorek w minimalnej ilości.

Obiad

13:00 - 14:00
1057 kcal
Pulpety drobiowe z makaronem razowym
  • 250g mięso z piersi kurczaka mielone
  • 100g makaron razowy (waga przed ugotowaniem)
  • 150g pomidory
  • 50g cebula
  • 20g koncentrat pomidorowy
  • 20g parmezan
  • 15g oliwa z oliwek
  • 1 jajko (60g)
  • Przyprawy: czosnek, bazylia, oregano, pieprz
Sposób przygotowania:

Mięso wymieszaj z jajkiem, dopraw i uformuj pulpety. Obsmaż na oliwie. Cebulę zeszklij, dodaj pokrojone pomidory i koncentrat, duś 10 minut. Dodaj pulpety i duś jeszcze 10 minut. Makaron ugotuj al dente. Podawaj z sosem i posyp parmezanem.

Pomidory zawierają niewielką ilość witaminy K.

Kolacja

19:00 - 20:00
870 kcal
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
  • 200g tuńczyk w wodzie (2 puszki)
  • 3 jaja całe (180g)
  • 150g ryż brązowy (waga przed ugotowaniem)
  • 100g kukurydza konserwowa
  • 80g ogórek
  • 50g czerwona cebula
  • 15g oliwa z oliwek
  • Przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny
Sposób przygotowania:

Ryż ugotuj i ostudź. Jajka ugotuj na twardo, pokrój w ćwiartki. Ogórka i cebulę pokrój w kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw i skrop oliwą oraz sokiem z cytryny.

Ogórek zawiera minimalną ilość witaminy K, bezpieczny w diecie.

Wytyczne Dotyczące Witaminy K

Dla bezpieczeństwa terapii lekiem Marevan (warfaryną) kluczowe jest utrzymywanie stałego poziomu spożycia witaminy K. Plan żywieniowy został opracowany tak, aby dostarczał zbliżoną ilość witaminy K każdego dnia (około 80μg), co jest ilością bezpieczną i stabilną.

Produkty o wysokiej zawartości witaminy K (>100μg/100g), które należy ograniczać lub spożywać w stałych, kontrolowanych ilościach:

Wysoka zawartość

  • Jarmuż
  • Szpinak
  • Boćwina
  • Brukselka
  • Kapusta
  • Natka pietruszki
  • Brokuły

Średnia zawartość

  • Sałata
  • Awokado
  • Kalafior
  • Oliwa z oliwek
  • Olej rzepakowy
  • Orzechy włoskie
  • Pistacje

Niska zawartość

  • Pomidory
  • Marchew
  • Ogórki
  • Papryka
  • Ziemniaki
  • Buraki
  • Większość owoców

Plan Transformacji zakończony!

Twój 12-tygodniowy Plan Transformacji właśnie dobiegł końca. Gratulacje z osiągniętych postępów! 🎉

OFERTA SPECJALNA

Przedłuż swoją transformację z 30% rabatem!

1500 zł
1000 zł

Kontynuuj swoją drogę do lepszego zdrowia i formy z kolejnym spersonalizowanym planem.

Ta oferta jest dostępna tylko przez 7 dni!

Przedłuż współpracę

Masz pytania? Skontaktuj się ze mną:

kontakt@klinika-formy.pl
+48 733 705 478

Dostęp chroniony

Ta strona zawiera prywatny plan transformacji. Proszę wprowadzić hasło, aby uzyskać dostęp.